Потрібно створити фонд для відновлення Донбасу – Устенко

Щоб відновити окуповані території Донбасу, потрібно 5–7% ВВП України

Україні для відновлення окупованих територій Донецької та Луганської областей необхідно близько 10 мільярдів доларів. Це приблизно 5-7% ВВП країни. Про це в ефірі «Радіо «Донбас.Реалії» заявив радник президента з економічних питань Олег Устенко.

За його словами, для відновлення тимчасово окупованих територій після їх реінтеграції необхідно буде створити фонд, в тому числі й за гроші донорів.

«Попередня оцінка – це близько $10 млрд, які будуть потрібні для відновлення непідконтрольною території. Йдеться про 5-7% нашого ВВП», – зазначив Устенко.

Раніше віцепрем’єр з питань реінтеграції Олексій Резніков повідомив, що в результаті російської агресії говорити тільки про «реконструкції регіону» марно, для цього на Донбасі потрібно буде створити нову економіку.

Також повідомлялося, що у вересні в Україні планують представити дорожню карту економічного відновлення Донбасу. Крім цього Резніков повідомляв, що економічне відновлення Донбасу розпочнеться з територій, які знаходяться під контролем уряду.

Чтайте також:  Вибух на Позняках: стало відомо, скільки людей досі залишаються під завалами

Нагадаємо: глава делегації України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, перший президент України Леонід Кравчук назвав свої першочергові кроки у складі ТКГ. Він має намір підняти на переговорах два питання – створення фонду для відновлення Донбасу, а також вільної економічної зони.