На Волині розпочався законний видобуток бурштину

На видобуток бурштину компанія найняла колишніх незаконних копачів із сусідніх областей

Комунальне підприємство «Волиньприродоресурс» почало законний видобуток бурштину у Волинській області. Про це повідомив в ефірі ток-шоу «Право на владу» народний депутат від Луцька Ігор Палиця.

«За тиждень роботи, підприємство видобуло вже 100 кг бурштину. Цей камінь коштує $3 000 за кілограм на зовнішніх ринках. Усі ці гроші підуть до обласного бюджету», – сказав нардеп.

За його прогнозами, дохід бюджету області від видобутку бурштину складе 1 млрд грн на рік.

«Волиньприродоресурс» отримала всі необхідні ліцензії на видобуток бурштину ще 2 лютого 2017 року.

«Але вже на наступний день Генпрокуратура й СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом отримання ліцензій», – розповів Палиця.

Нардеп додав, що в червні НАБУ закрило останню справу проти комунального підприємства.

Чтайте також:  В Україні зросла мінімальна пенсія: названо суму виплат

«Все відбувається прозоро. Ліцензія належить «Волиньприродоресурсу», як і земельна ділянка, взята в оренду. Підприємство стежить за тим, щоб ліс відновили, гемологи від СБУ стежать за тим, щоб зважити видобутий камінь і видати документи. Потім все це буде офіційно продано на біржі», – пояснив Палиця.

На підприємстві офіційно працюють ті люди, які займалися незаконним видобутком бурштину в сусідніх областях, повідомив нардеп.

Нагадаємо, 3 серпня вперше відбулися відкриті аукціони на бурштинові ділянки, ціна на які зросла зі стартових 600 000 грн до 41 млн грн.

Також в «Інвестиційний атлас надрокористувача» додали 36 бурштинових ділянок. Стартова ціна лоту на ProZorro.Продажі – 34 000 грн за 1 га.