Заробітчани продовжують їздити на полуницю, ризики і бридке ставлення зростає: “Нас називали тільки за номерами”

Українці за кордоном стикаються з важкими умовами праці і не тільки

Тисячі українців як і раніше виїжджають на заробітки за кордон заради того, щоб забезпечити собі і своїй дружині гідне життя. Про те, з якими випробуваннями їм довелося зіткнутися на чужій землі, вони розповіли виданню ХТ.

“Нас не називали по імені – тільки за номерами”, – розповів молодий батько, який поїхав заробити грошей дитині на хороше дитинство.
Зараз Держстат фіксує 11 країн, куди українці їздять на заробітки найчастіше. П’ятірка лідерів-Польща, Росія, Італія, Чехія та США.

Так, інший чоловік, Остап поїхав до Польщі на склад мережі магазинів комплектувати товар. Він звільнився з роботи і не зміг знайти нову в Україні і прийняв рішення їхати за кордон, шукати кращих умов.

“Там працювали не тільки українці – були і поляки. Різниця у ставленні вражала, дуже виражена була певна “кастовість”. Дійшло до того, що українців називали за номерами: у нас був у кожного свій робочий номер. Спершу я подумав, що це до всіх так-але потім я почув, що поляків називають по імені І прізвища, і у мене всередині аж запалало. Перекури у поляків в один час, в українців в інший. Так само обіди – тільки окремо. У них робочий день по 8 годин, у нас – по 12″, – пояснює він.

Чтайте також:  За добу – місячну зарплату: як Польща "полює" на українських лікарів, для яких Кабмін не знайшов грошей