Як повернути нюх після COVID-19

За оцінками вчених, близько 70 відсотків пацієнтів серед характерних симптомів COVID-19 називають втрату нюху, яка виявляється, як правило, на самих ранніх стадіях захворювання. У міру одужання запахи більшості повертаються, але приблизно кожен п’ятий продовжує відчувати проблеми ще місяць або два. Вчені намагаються знайти ліки, а також розробляють спеціальні методики “навчання запахів”.

 

При вірусних інфекціях втрата нюху не така вже й рідкість. Є дані, що, крім SARS-CoV-2, на це здатні інші коронавіруси людини, риновіруси, віруси грипу і Епштейна-Барр.

При лікуванні постінфекційної нюхової дисфункції, викликаної іншими вірусами: системні та місцеві стероїди, протизапальні назальні спреї, цитрат натрію і нестероїдні пероральні препарати – вітаміни і антиоксиданти. А також немедикаментозні методи, зокрема нюхові тренування.

Масштабне дослідження європейських учених в трьох університетських клініках Бельгії показало, що при втраті нюху, пов’язаної з COVID-19, найбільш ефективні цитрат натрію і тренування, а ось назальний спрей, пероральні стероїди або зрошення носа не допомагають. Можливо, відзначають автори цієї роботи, механізм аносмія – повної втрати нюху – при коронавірусної інфекції особливий.

Чтайте також:  МВФ попереджає, що Україна не зможе оговтатися від коронавірусної кризи до 2024 року

Цитрат натрію непогано зарекомендував себе при лікуванні нюхової дисфункції, викликаної вірусом грипу. Автори гіпотези провели клінічне дослідження цитрату натрію в ковідних хворих і отримали позитивні результати.