Як оформити пенсію дистанційно під час карантину: покрокова інструкція Мінсоцполітики

Пояснення Міністерства соціальної політики України

У Міністерстві соціальної політики України пояснили, як оформити пенсію дистанційно. Адже у зв’язку з тривалим карантином це питання набуло актуальності для громадян, які досягли пенсійного віку.

Про це Міністерство соціальної політики України розповідає у пості на офіційній сторінці в соцмережі Фейсбук. У відомстві пояснили, як в умовах обмеження прийому в органах Пенсійного фонду подати заяву та оформити пенсію.

“Оформити пенсію можна і без особистого звернення до органів Пенсійного фонду, скориставшись сучасною моделлю призначення пенсії “в один дотик”, яка передбачає подання заяви та сканованих копій документів в електронному вигляді через вебпортал Пенсійного фонду.”, – пояснили у міністерстві.
Мінсоцполітики

Для подання звернення про призначення пенсії в режимі онлайн потрібно:

1. Увійти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою кваліфікованого електронного підпису або через систему електронної ідентифікації GOV ID;
2. В Особистому кабінеті обрати розділ “Заява на призначення пенсії”;

Чтайте також:  "Продав нирку і купив годинник": як українці торгують своїми органами і скільки платять

3. Заповнити запропоновану анкету та прикріпити до заяви скановані копії необхідних для призначення пенсії документів, перелік яких вказаний на вебпорталі, вказавши вид бажаного формату пенсійного посвідчення (паперового звичайного зразка чи електронного у вигляді пластикової карки);

4. Обравши (за потребою) спосіб інформування за етапами обробки заяви, необхідно підписати заяву електронним кваліфікованим підписом. Заява автоматично передається до органу Пенсійного фонду.

У Мінсоцполітики додали, що за результатами опрацювання заяви в Особистому кабінеті показуватиметься інформація про стан її обробки та прийняття рішення про призначення пенсії.
“Оформлення пенсії в електронному форматі передбачає одне звернення до сервісного центру – вже після отримання повідомлення про призначення пенсії для перевірки наданих документів та отримання пенсійного посвідчення.”, – йдеться у повідомленні.
Мінсоцполітики