Про корупційні схеми в Укрзалізниці та проблеми українських доріг: інтерв’ю з Криклієм

Про корупційні оборудки в Укрзалізниці, її реформування, перезавантаження Кабміну, а також будівництво та ремонт доріг в Україну – в інтерв’ю 24 каналу у програмі “Перехресний допит” розповів міністр інфраструктури Владислав Криклій

Про реформу Укрзалізниці
Головне бездонне джерело корупційних схем і збитків у вашому господарстві – Укрзалізниця. Вона мала у 2020 році бути реформованою. Міняються міністри. Міністри змінюють керівників УЗ одного за одним, призначаються дуже дорогі наглядові ради. Але мої знайомі, які там працюють на позиціях середнього менеджменту, стверджують, що це нічого не змінює. Зараз теж. Схеми нікуди не зникають. Навіть люди, які сиділи на схемах, не змінюються. В чому проблема?

Тому що ті люди, які були, не мали бажання це змінювати, і це очевидно. Я дуже розраховую, що нарешті зараз все почне змінюватися. Тому що немає політичних домовленостей, як це раніше існувало у цій чи інших великих компаніях, коли людей призначали за квотними принципами.

Наглядова рада ухвалювала рішення і внесла як кандидата нашого виконувача обов’язків. Ми вимагаємо конкретних антикризових дій, щоб врятувати Укрзалізницю з цього крутого піке. Звісно, я як міністр вимагатиму, щоб ми отримали державну підтримку для Укрзалізниці і державні замовлення для підприємств виробників. Тому що промисловість, пов’язана з залізничними перевезеннями, має працювати і отримувати підтримку, щоб цю кризу можна було легше пережити, а малий і середній бізнес, який вже обслуговує, теж міг запрацювати і відновлювати свою роботу.

Чтайте також:  Часи Януковича! Термінова заява на ранок підняла всіх українців. Скандальні схеми – Зеленський в люті

Найголовніше – не приймати дивних кадрових рішень всередині компанії, коли хтось приходить з метою влаштовувати корупційні схеми та оборудки. Зараз така ситуація: якщо продовжувати красти, то одного дня красти буде нічого. Тому всі мають це усвідомлювати.

Зараз всі в унісон займаються тим, щоб компанія була фінансово стабільною, щоб ми вийшли з цієї кризи сильнішими і щоб виконували ті інвестиційні плани з електрифікації ділянок, з оновлення рухомого складу. А не займатися дурницями, коли зволікали з часом і не розпродавали непрофільне майно і те, яке не використовується, а постійно вимагали грошей та фінансування.

Має бути і оптимізація багатьох напрямків, де роздута чисельність адміністративного персоналу, зокрема високооплачуваного. При цьому, конкретних результатів там не було, їх не відчували ані пасажир, ані перевізник, який займається вантажоперевезенням. Найголовніше, я сподіваюся, що тепер компанії, які співпрацюють з УЗ, побачать зовсім інший підхід. Оскільки риба гниє з голови. Ми оновили голову і почнемо поводитися трохи по-іншому.

Вам постійно дорікають надто високими зарплатами членів Наглядової ради Укрзалізниці, зокрема у Сергія Лещенка зарплата 300 тисяч гривень. Як ви на це реагуєте і чи вважаєте це справедливою оплатою?

Мені за це болить не менше ніж тим, хто ставить це питання. У мене як міністра, наприклад, значно більше відповідальності, ризиків і більше навантаження на роботі, а заробітна плата у 10 разів менша.

Чтайте також:  Українцям роздадуть по 100 гектарів землі в одні руки: як отримати ділянку під дачу, город, будинок

30 тисяч?

З моменту початку роботи приблизно 40 тисяч буде. Тому зараз прийняли рішення щодо перегляду зарплат на карантинний період. Ми хочемо, щоб за кермом таких великих підприємств, як Наглядова рада, були професійні люди. Тому що тут йдеться про великий системний бізнес, який забезпечує створення великої частки ВВП України. Але чи доцільні саме такі зарплати на цей період – виникають певні питання.

Чи буде стосуватися врізання зарплат Наглядової ради на період карантину?

Вони самі зараз ухвалюють це рішення і готові зменшити свої заробітні плати. Це їхній правильний крок назустріч тим викликам, які ми маємо станом на зараз.

Простий приклад – схема заробітку на вагонах. Люди, які контролюють державні “парки вагонів”, створюють штучний дефіцит вагонів і за хабарі ці вагони “знаходять” для клієнтів. Ви про це знаєте?

Про цю схему добре знаємо. Саме тому вимагав звільнення пана Єрьоміна ще 4 місяці тому, бо це прізвище лунало частіше, ніж я встигав вітатися з людьми, коли йшов на роботу. І таких людей там чимало, створені цілі династії. З цим необхідно боротися. Тому частину людей вже звільнено, інші розуміють, що їх будуть звільняти. Я хочу звернутись до виконувача обов’язків і до всіх причетних: будь ласка, не зволікайте зі звільненням цих одіозних людей, бо індустрія побачить – ви на боці світла чи ні.