В Україні цьогоріч не буде вступних іспитів до вишів: скасують і ЗНО, і ДПА

В Україні цьогоріч мають намір скасувати Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), Державну підсумкову атестацію (ДПА), єдиний вступний іспит і фахове вступне випробування. Таким чином, вступних іспитів до вишів не буде. Вступ буде організовано за іншою схемою.

Відповідний законопроект №7132 щодо скасування підсумкових і вступних випробувань випускників шкіл вже розроблений і поданий на розгляд до Верховної Ради. Про це інформує у своєму Telegram-каналі Центр протидії дезінформації, посилаючись на повідомлення від міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

За словами очільника Міносвіти, цей законопроект став підсумком спільної праці Міносвіти, парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій, а також пересічних освітян і батьків. Усі вони зійшлися на думці, що цьогоріч, через виняткові обставини, слід змінити алгоритм вступних випробувань для випускників шкіл. Водночас Сергій Шкарлет наголошує на тому, що таке втручання у процес вступу має бути одноразовим.

Чтайте також:  Учителям не вистачає компетентності згідно з вимогами НУШ

“Пропонуємо скасувати складання державної підсумкової атестації (ДПА), зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), єдиного вступного іспиту (ЄВІ) та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) як конкурсний критерій доступу до освітніх послуг в 2022 році виключно!”, – пише Шкарлет у своєму Telegram.

Міністр освіти розповідає, що таке рішення далося творцям законопроекту непросто, однак на тлі того, що сьогодні відбувається в Україні, воно є необхідним. Адже багатьом школярам разом із батьками довелось покинути рідні домівки та навчання у школах, аби втекти подалі від війни. Та й інші діти, які живуть на неокупованій території, також щодня наражаються на стрес. Війна зачепила кожну українську сім’ю.

“Наше головне завдання знизити рівень будь-яких стресів для дітей. Вони проживають непростий період сьогодні, і ми маємо докласти всіх зусиль, щоби цей період хоча б якось пом’якшити”, – наголошує міністр.

Чтайте також:  Реформа старшої школи в Україні: чого бояться батькам, які заклади освіти вчитимуть тільки з 1 до 4 класу або з 5 до 9 класу

Крім того, в Міносвіти усвідомлюють, що багато українських дітей виїхали з батьками за кордон. І дехто з них очевидно пробуватиме вступати до європейських навчальних закладів. Тим більше, що в деяких країнах юним українцям обіцяють преференції при вступі до тамтешніх вишів.

Водночас, одне з головних завдань України сьогодні – не лише перемогти ворога, але й зберегти потенціал країни, молодь, яка є майбутнім нашої держави. Отже, Міносвіти пішло на такі безпрецедентні кроки ще й задля того, аби заохотити молодь повертатися в Україну і здобувати освіту у вітчизняних вишах.

“Скасування ЗНО сьогодні необхідне для збереження студентського контингенту, національного інтелектуального потенціалу, стимулювання до навчання в Україні, навіть у такий скрутний для нашої країни та суспільства час”, – резюмує очільник Міносвіти.