Посилення мобілізації: чи можна буде ігнорувати електронні повістки

В Україні можуть запровадити електронні повістки для військовозобов’язаних.

В Україні, у межах посилення мобілізації, розглядають можливість запровадження електронних повісток.

Адвокатка Катерина Аніщенко у коментарі “РБК-Україна” відповіла, як ці повістки розсилатимуть і чи можна буде їх ігнорувати.

За словами юристки, у разі ухвалення змін, які пропонуються у законопроєкті, кожен військовозобов’язаний повинен буде створити свій “Електронний кабінет призовника”.

“В цілому у нас електронна адреса і номер телефону не присвоюються громадянам за паспортом, немає якихось ідентифікуючих ознак. Але, відповідно до проєкту закону, в такому випадку людина несе всю відповідальність за надання достовірної інформації, коли реєструється в такому кабінеті”, – каже Аніщенко.

За її словами, надсилання повісток може відбуватися аналогією, як зараз працює електронний суд: коли на електронну адресу адвоката або фізичної особи приходять ті чи інші рішення. І якщо сповіщення потрапило в спам, або людина не побачила лист, відповідальності це не знімає.

Чтайте також:  За умисне зараження коронавірусом в Україні передбачено 8 років в’язниці

“Вже фрази “я не бачив”, “не заходив до електронного кабінету”, чи “не читав пошту” не спрацюють… Буде вважатися, що ви належним чином повідомлені про обов’язок з’явитись до військкомату”, – підсумувала Катерина Аніщенко.