“З 16 липня водії матимуть страшні проблеми, цих чоловіків силоміць відправлять до ТЦК”: мобілізація, повістки і кара

З 16 липня 2024 року в Україні поліцейські матимуть право примусово доставляти до ТЦК водіїв, які перебувають у розшуку через те, що вони своєчасно не оновили свої військово-облікові дані.

Як інформує ” Today.ua”, згідно з новим законом про мобілізацію та військовий облік, який набув чинності 18 травня 2024 року, в Україні до 16 липня поточного року всі військовозобов’язані чоловіки (віком від 18 до 60 років) мають оновити військово-облікові дані у ТЦК та СП. Це можна також зробити через додаток “Резерв+” або в Центрах надання адміністративних послуг.

Якщо військовозобов’язані до 16 липня 2024 року не оновлять свої військово-облікові дані, то вони вважатимуться ухилянтами від мобілізації. Їх тимчасово обмежуватимуть у деяких правах, у тому числі у праві керування транспортними засобами. Для цього начальник ТЦК має подати до суду відповідну позовну заяву.

Чтайте також:  "Українцям доведеться знизити споживання товарів в рази": шокуюча заява міністра фінансів

Але перед цим ТЦК та поліція мають вжити заходів для того, щоб військовозобов’язаний оновив свої військово-облікові дані. Позовну заяву до суду на тимчасову заборону на право керувати автомобілем можна буде подати лише у тому випадку, якщо поліція не змогла доставити ухилянта від мобілізації до ТЦК.

Не виключено, що з 16 липня відбуватиметься примусове супроводження військовозобов’язаних громадян з метою поставити їх на військовий облік. До військовозобов’язаних, які перебувають у розшуку, поліцейські будуть застосовувати адміністративний арешт, а потім примусово доставлятимуть до ТЦК для уточнення військово-облікових даних.

Що це означає на практиці?

В Україні поліцейські мають право зупиняти автомобілі та перевіряти документи, зокрема наявність військового квитка. Співробітники ТЦК також можуть на блокпостах перевіряти у військовозобов’язаних чоловіків наявність військового квитка та вручати повістки. Згідно з новим законом про мобілізацію, військовозобов’язаних, які перебувають у розшуку, поліцейські мають примусово доставляти до ТЦК для уточнення військово-облікових даних. Це стосується також й водіїв.

Чтайте також:  Верховна рада розширила перелік осіб, які підлягають мобілізації

Крім того, новий закон про мобілізацію регламентує військово-транспортний обов’язок під час воєнного стану. Він передбачає при необхідності вилучення автомобілів та інших транспортних засобів на потреби ЗСУ. У фізичних осіб для української армії можуть вилучити транспортний засіб, якщо їх декілька у володінні. Вилучити можуть тільки такий ТЗ, який підходить для фронту чи прифронтових районів.