Соцмережі гудуть: чи справді в Україні анулюють документи про освіту чоловікам, які не оновили дані

В інформації, що поширюється вказується про визнання недійсними атестатів про середню освіту та дипломів про вищу

Сайт StopFake наголошує, що ця інформація не відповідає дійсності.

В Україні не будуть забирати атестати і дипломи про освіту у тих, хто не оновив дані у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Користувачі соцмереж активно поширюють та коментують інформацію про те, що в Україні нібито ухвалили рішення позбавляти атестатів і дипломів про освіту тих чоловіків, які не оновили дані у ТЦК та СП.

У таких повідомленнях агітпроп прикріплює скриншот українського ЗМІ «Українська правда», яке нібито й опублікувало таку новину.

На самому скриншоті видно тільки назву новини: «Чоловікам, які не оновили свої дані в ТЦК, скасують атестати про середню освіту та дипломи про вищу освіту – нова Постанова КМУ». Сам текст, який розкривав би деталі публікації, на «скриншоті» не зображено.

Чтайте також:  «Найкращий вчитель України» Наталя Кідалова: Можна бути хорошим педагогом і хорошим учнем у будь-якій школі

Між тим, на сайті «Української правди» відсутня така новина.

На фейковому скриншоті видно, що публікацію нібито було зроблено 14 серпня 2024 року о 15 годині 11 хвилин за авторства Валентини Романенко. У цей час на сайті ЗМІ справді з’явилася новина такого автора, але із зовсім іншою назвою: «Генштаб закликав українців та іноземців не проникати до зон бойових дій без дозволу».

StopFake також виключає можливість того, що новину з часом було видалено або змінено виданням. Сервіс вебархіву WayBackMachine одразу після публікації вищезгаданої новини зберіг стартову сторінку українського ЗМІ. На ній відсутня новина про атестати та дипломи.

Крім цього, у назві фейкового скриншоту йдеться, що рішення забирати атестати та дипломи нібито передбачено постановою Кабінету Міністрів України. StopFake також перевірив цю інформацію на сайті Кабміну і не виявив такого документа.

Чтайте також:  Від вчителювання під звуки обстрілів у Краматорську до selfmade у Польщі: історія українки

Тим часом, багато українців сприйняли повідомлення «за чисту монету». Це видно з коментарів під одним з таких повідомлень – подаємо чи не найбільш толерантні з майже з 3 тисяч висловлювань:

Раиса Захаровна

щось любові до батьківщини після подібних законів не додається

 

Just one shot’n’go

бачу у міністра освіти з освітою все дуже погано

 

Rostuslav

в цій країні більше немає за що і за кого воювати

 

Лёка

Гроші за навчання повертатимуть?

Галина

Це пряме порушення прав людини. Людина отримала освіту (законно) і це зворотної дії в часі не має. Так само і водійське посвідчення.

Ксюша

а свідоцтва про народження теж анулюють? паспорт?

Анастасія Довбуш

З такими міністерствами і ворогів не потрібно!!! Просто немає слів, щоб висловити весь негатив!!!!!