“Пенсія з 1 вересня”: чи буде радикальне підвищення виплат для українських пенсіонерів восени?

З 1 вересня розмір пенсій зміниться для окремих категорій громадян. Пенсія у вересні збільшиться для громадян, яким виповнилося 70, 75 та 80 років.

Як інформують “ФАКТИ”, однак слід врахувати, що на щомісячну надбавку за віком, що регламентована постановою Кабміну №168 від 24 лютого 2023 року, можуть розраховувати лише ті громадяни, виплати яких у сумі не перевищують 10 340,35 грн (тобто показника середньої заробітної плати для розрахунку пенсій за 2020 рік).

Якщо ця умова дотримана, особи, яким виповнилося:

70-74 роки отримають додатково 300 грн; 75-79 років – 456 грн; 80 років і більше – 570 грн.

Щомісячна надбавка за віком нараховується автоматично без жодних додаткових звернень до Пенсійного фонду України.

Разом із пенсією у вересні разову грошову виплату до Дня Незалежності України можуть отримати ветерани війни, жертви нацистських переслідувань, а також громадяни, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, якщо вони не змогли подати заявку (заяву) до 1 серпня 2024 року.

У такому разі вони мають час до 1 жовтня 2024 року.

Ветеранам війни, які проходять службу чи працюють і не є пенсіонерами, потрібно подати заявку, зокрема через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Кошти буде спрямовано на небюджетні рахунки військових частин, установ, організацій, де такі громадяни проходять службу чи працюють.

Чтайте також:  "В українців залишилися лічені дні, близько 500 000 українців можуть отримати до 3000 грн": людям сказали, що робити

Тим, хто має право на виплату, не є пенсіонером і не проходить службу чи не працює, для отримання допомоги потрібно подати до Пенсійного фонду України заяву довільної форми з документами, що підтверджують право на таку виплату, та даними про поточний рахунок, відкритий на ім’я особи в уповноваженому банку.

Виплата має надійти за місцем проживання осіб на зазначений рахунок.

Нагадаємо, що пенсіонерам, які мають право на таку виплату, грошову допомогу без жодних додаткових звернень виплатили в серпні разом із пенсією.

Відповідно до постанови Кабміну №369 від 2 квітня 2024 року розміри виплат разової виплати до Дня Незалежності становлять:

для осіб із І групою інвалідності через війну чи тримання в концтаборах, а також осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – 3 100 грн;

для осіб із IІ групою інвалідності через війну чи тримання в концтаборах – 2 900 грн;

для осіб із ІIІ групою інвалідності через війну чи тримання в концтаборах – 2 700 грн;

для учасників бойових дій, постраждалих учасників Революції Гідності та колишніх неповнолітніх в’язнів концтаборів – 1 000 грн;

для членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та певних інших категорій – 650 грн;

для учасників війни та колишніх в’язнів концтаборів, яких було силоміць вивезено на примусові роботи, дітей партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 450 грн.

Чтайте також:  Кинули в яму і підпалили: на Львівщині жорстоко вбили двох підлітків

Порядок здійснення разової грошової виплати до Дня Незалежності України, передбаченої Законами України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту і Про жертви нацистських переслідувань затверджений постановою Кабміну №1396 від 27 грудня 2023 року.

Пенсія у вересні: додаткова допомога від ВПП ООН

Додаткову грошову допомогу до пенсії у вересні від Всесвітньої продовольчої програми Організації Об’єднаних Націй (ВПП ООН) можуть отримати пенсіонери, які:

проживають на територіях активних або можливих бойових дій (відповідно до переліку з наказу Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 року №309); отримують пенсію менш ніж 3 250 грн (з урахуванням надбавок, підвищень тощо); не отримували з 1 березня 2023 року додаткових грошових виплат від міжнародних організацій та/або допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам відповідно до постанови Кабміну від 20 березня 2022 року №332.

Це стало можливим тому, що ВПП ООН продовжила виплати до кінця 2024 року.

Пенсіонери, які відповідають усім трьом умовам програми, отримають виплати від ВПП ООН, що є різницею між 3 250 грн і сумою пенсії особи.

Призначається допомога автоматично відповідно до баз даних Пенсійного фонду України та припиняється, щойно в пенсіонера зміниться бодай одна із перелічених умов.