Нове свавілля від ТЦК: сім’ї військових позбавляють спадщини

Мінюст переадресував лист Нотаріальної палати щодо ігнорування ТЦК запитів нотаріусів до Міністерства оборони

Останнім часом почастішали випадки ігнорування запитів нотаріусів щодо витребування відомостей стосовно сум грошового забезпечення загиблих військовослужбовців, що тягне за собою порушення законних прав спадкоємців. Про це зазначає Нотаріальна палата України у листі до Міністерства юстиції.

 

Так, відповідно до законодавства нараховані грошові кошти (грошове забезпечення), не отримані військовослужбовцем на момент його смерті (загибелі) входять до складу спадкового майна. Для отримання свідоцтва про право на спадщину законодавець встановлює обов’язок для спадкоємців – членів сім’ї військовослужбовців, які загинули у війні, звернутися до нотаріуса.

Водночас для вчинення нотаріальної дії, зокрема для видачі свідоцтва про право на спадщину, нотаріус має право у відповідності до норми статті 46 Закону «Про нотаріат» витребовувати відомості та документи.

Чтайте також:  Стосується всіх чоловіків від 16 до 25 років: у Міноборони зробили важливу заяву – чого чекати

Військові частини, на грошовому забезпеченні яких перебували військовослужбовці, які загинули під час війни, не ведуть безпосереднього листування щодо виплат грошового забезпечення, додаткових та інших виплат, офіційні адреси для листування військових частин не є в загальному доступі. Все листування має здійснюватися через ТЦК, які, в свою чергу, не мають необхідної інформації про суми нарахованих коштів, не отриманих за життя загиблими, а мають отримувати цю ж інформацію від військових частина, на службі в яких перебували загиблі військовослужбовці.

Однак у ТЦК часто ігнорують запити нотаріусів щодо витребування відомостей стосовно сум грошового забезпечення військовослужбовців, які підлягають виплаті спадкоємцям. Зазначене тягне порушення прав осіб, які є спадкоємцями загиблих військовослужбовців та спонукання їх звертатися до суду через неможливість оформлення спадкових прав у зв’язку з відсутністю документів.

Чтайте також:  "Майже 900 000 чоловіків чекають на скасування відстрочки, є категорія для бронювання": ТЦК мобілізує їх до 1 вересня

Міністерство юстиції вже розглянуло лист Нотаріальної палати України стосовно випадків ігнорування ТЦК запитів нотаріусів і направило лист до Міністерства оборони з проханням посприяти у вирішенні питання щодо вчасного надання ТЦК СП відповідей на запити нотаріусів.