Американці через суд вимагають від КНР компенсацію за коронавірус

Потенційний позов за шкоду від коронавірусу може скласти $1,2 трлн

Менш ніж за місяць понад 5000 американців приєдналися до колективного позову, поданого до суду у Флориді, автори якого вимагають від китайського уряду компенсацію за шкоду, заподіяну COVID-19. Позивачі стверджують, що зазнали величезних втрат через халатність Пекіна, який допустив поширення коронавірусу по всьому світу. Подібні групові позови також були подані в суди в Неваді і Техасі, передає Голос Америки.

«Наш позов стосується тих, хто фізично постраждав в результаті дії вірусу… він також стосується комерційної діяльності Китаю, пов’язаної з торгівлею на ринках, де продається м’ясо диких тварин», – заявили представники юридичної фірми Berman Law Group.

Юристи посилаються на виключення щодо «комерційної діяльності» і «тілесних ушкоджень» відповідно до Закону про імунітет іноземних суверенних суб’єктів права [FSIA] як правову підставу для пред’явлення позову Китаю.

Чтайте також:  З різницею в пів години від коронавірусу загинуло подружжя

За підрахунками британського консервативного аналітичного центру «Суспільство Генрі Джексона», потенційний позов США до Китаю за шкоду від коронавірусу може скласти $1,2 трлн доларів. У своїй новій доповіді британські аналітики написали, що Китай потенційно несе відповідальність за шкоду, завдану в результаті невірних дій на ранньому етапі спалаху коронавірусу. Мова, зокрема, йде про навмисне приховуванні інформації від Всесвітньої організації охорони здоров’я: аналітики називають це порушенням Міжнародних медико-санітарних правил.

Втім, на думку юриста Девіда Фідлера з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, держави, в тому числі США, навряд чи будуть подавати офіційні позови проти Китаю у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Вільям Старшаков, фінансовий адвокат з Чикаго, вважає, що в інтересах Китаю взяти на себе відповідальність у цьому випадку, як це зробила Канада сто років тому.

Чтайте також:  COVID-19: в Україні знову оновили правила поділу на зони карантину

«Це насправді допоможе Китаю проявити відповідальність… зібрати всі ці претензії, яких буде безліч, і які матимуть всілякі геополітичні наслідки… Це дійсно єдиний шлях, за допомогою якого Китай зможе вийти з цієї ситуації», – вважає він.

Нагадаємо:у США вперше з початку епідемії коронавірусу за добу померло понад 2000 людей.