Виплата пенсій та зарплат бюджетникам у 2024 році: Шмигаль зробив термінове звернення

До чого готуватись?

Шмигаль зробив заяву про пенсії, а також зарплати вчителів та лікарів
Кілька днів тому міністр економіки України Юлія Свириденко заявила, що в країні можуть бути затримки з виплат пенсій та зарплат, але тільки якщо не надійде фінансову допомогу від Заходу. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram-каналі глави Кабміну з’явилися деталі.

На тлі таких новин прем’єр-міністр України запевнив громадян, що пенсії, а також заробітні плати вчителям та лікарям виплачуватимуться вчасно. Як і передбачено законом України, у березні, пообіцяв голова Кабміну, буде проведено індексацію пенсій.

Також Шмигаль заявив, що фінансування дефіциту бюджету на 2024 рік та макрофінансова ситуація стали темою активних обговорень в останні дні.

Він поділився, що 2024 року Україні знадобиться понад 37 млрд. доларів зовнішнього фінансування. Наразі вже є домовленості з 11 державами щодо багаторічних програм фінансування. Є програма розширеного фінансування з МВФ і підтримка інших міжнародних фінансових організацій.

Чтайте також:  З 1 січня в Україні правила виходу на пенсію стануть жорсткішими

Шмигаль заявив, що було затверджено план Ukraine Facility для його передачі Європейській комісії. Затвердження фінальної версії плану відкриє для України доступ до фінансового ресурсу в 50 млрд євро терміном на 4 роки, з яких 39 млрд євро буде спрямовано на забезпечення макрофінансової стабільності.

Примітно, що міністр соціальної політики України Оксана Жолнович припускала, що у разі відсутності міжнародної фінансової допомоги індексація пенсій у 2024 році може не відбутися.

Але, як випливає із заяви голови Кабміну, пенсіонерам все ж таки обіцяють провести індексацію, завдяки якій пенсії у багатьох суттєво зростуть.