Рівень СО2 в атмосфері до 2025 року стане вищим, ніж за останні 3,3 млн років

Вчені вважають, що через 5 років почнуться незворотні зміни клімату


До 2025 року рівень вмісту вуглекислого газу (CO2) в атмосфері буде вищим, ніж у найтепліший період за останні 3,3 млн років. Про це стало відомо завдяки новому дослідженню Саутгемптонського університету (Великобританія), опублікованому в журналі Nature Scientific Reports, пише HighTech.

Група вивчила хімічний склад крихітних скам’янілостей, зібраних з глибоководних океанських відкладень Карибського моря. Вони використовували їх склад для реконструкції концентрації вуглекислого газу в атмосфері Землі в пліоценового епоху, близько 3 млн років тому, коли температура на планеті була на 3°C вищою, ніж зараз. При цьому полярні крижані шапки були більшими, а рівень Світового океану – вищим.

Дослідники виявили, що в найтепліший період пліоцену в атмосфері можна було виявити від 380 до 420 часток СО2 на мільйон. Це схоже на сьогоднішній показник, який становить 415 часток на мільйон, що показує – ми вже знаходимося на рівні, який в минулому викликав значне танення і підвищення рівня моря. Згідно з підрахунками вчених, до 2025 року людство перевищить показник, який був рекордним останні 3,3 млн років.

Чтайте також:  У садочку дитині пообіцяли зробити "білою вороною", матір відмовилась здавати гроші на подарунки

Вчені раніше вже намагалися зрозуміти, чому на Землі поки що не настали зміни, характерні для періоду пліоцену (високі температури й підвищення рівня океану). Однак тепер їх висновки полягають в тому, що для цього потрібно ще 5 років. Дослідники відзначають, що потрібен ще деякий час, щоб рівень вуглекислого газу збільшився, що поведе за собою ланцюжок подій, пов’язаних з підвищенням температури і глобальними змінами клімату.

Середня температура на Землі вже піднялася на 1°C порівняно з доіндустріальною епохою, а минулі роки стали найспекотнішим періодом за всю історію спостережень. Відповідно до опублікованої навесні щорічної доповіді ООН, п’ятирічний період з 2015 по 2019 був найтеплішим за всю зафіксовану історію людства, а в десятиліття з 2009 по 2019 була відзначена найвища температура.